
Jag har tagit mig friheten att förenkla en modell som fyra forskare tagit fram som hjälp för att kartlägga och förebygga avbrott i vuxenutbildning (Talhammer, m.fl., 2023). Den ursprungliga engelska modellen och även en översatt version på svenska där jag förklarar den mer ingående hittar du här.
Modellen föreslår att avbrott beror på en bristande överensstämmelse eller passform mellan den vuxna eleven och det utbildningsprogram de är inskrivna i.
Den bristande överensstämmelsen kan uppstå från tre olika källor: personliga faktorer, institutionella faktorer och sociala faktorer.

Personliga faktorer
Elevens personliga egenskaper såsom motivation, mål och tidigare kunskaper.
Om dessa faktorer inte är i linje med utbildningens krav kan eleven ha svårt att klara av studierna.

Sociala faktorer
Elevens sociala sammanhang, inklusive familj, arbete och omgivande samhälle.
Om dessa faktorer inte stödjer elevens studier kan hen ha svårt att balansera sina olika åtaganden, vilket kan leda till studieabrott.

Institutionella faktorer
Avser utbildningsprogrammet eller kursen, inklusive läroplan, kursplan, undervisningsmetoder och tillgängliga resurser.
Om dessa faktorer inte är lämpliga för eleven kan hen ha svårt att engagera sig i studierna.
Dessa tre källor till bristande överensstämmelse kan samverka med varandra och skapa en negativ återkopplingscykel som leder till avbrott. Till exempel kan en elev som kämpar med att förstå syftet med läroplanen eller inte kan nå upp till kursmålen bli omotiverad, vilket leder till ytterligare svårigheter och till slut avbrott i utbildningen.
Sammanfattningsvis ger modellen som föreslås i artikeln en användbar ram för att förstå den komplexa samverkan av faktorer som kan bidra till avbrott från vuxenutbildning.Genom att identifiera källorna till bristande överensstämmelse och åtgärda dem kan verksamheten arbeta för att minska avbrottstakten och förbättra resultaten för vuxna elever. Här får studie- och yrkesvägledningen en viktig roll för det handlar om att ha god kännedom om eleven och utbildningen. Ett sätt att skaffa sig det är genom kartläggning av både individer och utbildningar.
Att omsätta studiens resultat i praktiken
De olika personliga, individuella och sociala faktorerna överlappar och alla inte kan ta ansvar för allt. Modellen kan vara användbar för att få syn på helheten – det vill säga hur de olika faktorerna samspelar. Skolan kan inte påverka elevens sociala och personliga faktorer fullt ut, men när det exempelvis kommer till distansundervisning blir det oerhört viktigt att skapa en stödjande organisation. Att eleverna får möjlighet att komma till en plats och fika, att det finns lärare och andra elever att träffa där.
Så även om exempelvis lärare eller rektor bara kan ta ansvar för sin del, blir det viktigt att känna till de delar som hänger ihop med den egna delen och fundera på hur elev, personal och verksamhet tillsammans kan kompensera och komplettera.
Lästips
Skolinspektionen (2021) Studieavbrott i kommunal vuxenutbildning.
Referenser
Talhammer, V., et al. (2023). Dropout in adult education as a phenomenon of fit – an integrative model proposal for the genesis of dropout in adult education based on dropout experiences. RELA, 13(3), 23-246. https://rela.ep.liu.se/article/view/3351/3438